CO+CB

STUDIEROUTEKAART

LEGENDA IMPACTGEBIEDEN
OVERIGE ICONEN
verleiders & vermarkters
vernieuwers
wereld verbeteraars
verbeelders & vermakers
verdieners & ondernemers
verbinders & veranderaars
verplicht
(ook) engelstalig
LEGENDA MAAKONDERWIJS
audio
beeld
keuze
concept
digitaal
locatie
tekst
video
Niveau 3
Stones: Creatief Impact Ondernemen - 15 ECTS
Verdieners & ondernemers
Creatief Impact Ondernemen - deeltijd

Deze stone kun je ook als minor volgen.

Het klimaat verandert en dat heeft grote impact op ons allemaal en al helemaal op moeder Aarde. Op wie? Nou, op moeder Aarde, die planeet waar wij met z’n allen – zo’n acht miljard mensen in totaal – op wonen, werken en leven en die onze hulp zo hard nodig heeft voor haar voortbestaan. En of jouw interesse nu uitgaat naar voedselverspilling, biodiversiteit of energieslurpende huizen, in deze stone ga jij moeder Aarde een handje helpen. Doe je mee?

Als echte changemakers gaan jullie, de nieuwe generatie duurzame ondernemers, belangrijke, creatieve en impactvolle (media) businessconcepten ontwikkelen voor problemen die er echt toe doen. Met een businessmodel dat voldoet aan de eisen van een B Corp (een Benefit Corporation), zoals ook Tony Chocolonely maar ook mediabedrijven als reclamebureau Dawn, platform Snappcar en WeTransfer dat doen.

In deze stone leer je aan de hand van een serious game dus alles over impactvol (media-) ondernemen. Je onderzoekt en valideert oplossingen die bijdragen aan een betere wereld, je ontdekt hoe je dit zo sociaal mogelijk doet en je ervaart wat ‘meer dan winst’ nou eigenlijk betekent en waarom dat zo belangrijk is voor jouw toekomst en die van moeder Aarde. In 8 weken voer jij challenges uit waarmee je jouw idee letterlijk vorm gaat geven in een mediaproduct.

Naast een ondernemende rol heb je in deze stone ook een belangrijke adviserende en controlerende rol voor de business ideeën van je medestudenten.

Toetsing

Aan het einde van de stone lever je in:

  1. Een ingevuld en gevalideerd Impact Business Model Canvas met financiële en impact onderbouwing en waarmee jouw idee in aanmerking komt voor een B Corp-certificering; 
  2. Een mediaproduct dat je zelf kiest; 
  3. Een werkboek met de uitgevoerde challenges; 
  4. Een pitch waarmee je moeder Aarde via potentiële impactinvesteerders overtuigt van de commerciële en maatschappelijke waarde van jouw idee.

Bij een voldoende (5,5 of hoger) ontvang je 15 ECTS. De toetsing is individueel maar sommige (voorwaardelijke) opdrachten zul je in groepsverband uitvoeren.

Voor wie is deze stone?

Deze CB-stone staat open voor alle studenten op niveau 3. Er is geen specifieke voorkennis vereist, maar als je je aanmeldt, ben je nieuwsgierig en heb je gevoel voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. In deze stone wordt veel ingezet op de wisdom of the crowd en daarom verwachten wij dat je altijd aanwezig bent en een hoge mate van betrokkenheid toont. Je hebt daarnaast een ondernemende houding nodig, want je moet kansen ontdekken, met onzekerheid om kunnen gaan, flexibel kunnen denken en een proactieve houding hebben.

Wat kun je verwachten?

Je krijgt les van drie docenten. Zij staan voor drie belangrijke rollen: moeder Aarde, minister van Kansengelijkheid en de Sustainable Financer. Daarnaast zijn er één of meerdere gastcolleges, bedrijfsbezoeken en/of evenementen die je bezoekt.

Wat kun je na deze stone?

Het onderwijs van de stone draagt niet alleen bij aan het ontwikkelen van jouw impactvolle oplossing, maar ook aan jouw persoonlijke ontwikkeling als jong professional. Je leert te beargumenteren waarom jouw idee hulp biedt bij het oplossen van de grote problemen van moeder Aarde. Je doet in 7 weken kennis en vaardigheden op die nu, maar ook zeker later van pas komen. Succesvol zijn na de stone kan op vele manieren, wij zien daarbij xx routes:

  1. Je dient je plan in bij een incubator zoals 10K van HvA. Onder begeleiding van business professionals krijgt jouw bedrijfsidee een Kick Start.
  2. Je gaat met je gevalideerde businessplan naar de KvK en schrijft direct je onderneming in. 
  3. Je besluit dat de ervaring leerzaam was maar gaat niet door. De opgedane kennis en vaardigheden neem je mee in de rest van je carrière (werkgevers waarderen ondernemerschap-ervaring op je CV!).  

Literatuur

Hou rekening met een investering van rond de 100 euro in literatuur en andere materialen of software voor deze stone.

Praktische informatie

Deze stone wordt in studiejaar 2024-2025 in alle blokken aangeboden. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem tot einde huidig studiejaar contact op met coördinator Willem-Jan Mijnlieff: w.j.mijnlieff@hva.nl.

In deze stone maak je de volgende media:

keuze