CO+CB

STUDIEROUTEKAART

LEGENDA IMPACTGEBIEDEN
OVERIGE ICONEN
verleiders & vermarkters
vernieuwers
wereld verbeteraars
verbeelders & vermakers
verdieners & ondernemers
verbinders & veranderaars
verplicht
(ook) engelstalig
LEGENDA MAAKONDERWIJS
audio
beeld
keuze
concept
digitaal
locatie
tekst
video
Niveau 3
Stones: Ondernemen in de platformeconomie - 15 ECTS
Verdieners & ondernemers
Ondernemen in de platformeconomie

Ben jij een échte ondernemer (in spe)? Eentje die overal kansen ziet en staat te popelen om zich in te schrijven bij de KvK met een goed businessidee? Dan kun jij je ei meer dan kwijt in deze stone!

Je hebt vast weleens gehoord of misschien zelfs wel gebruik gemaakt van TicketSwap, Vinted of Onefit. Digitale platformen spelen namelijk een steeds grotere rol in onze economie en maatschappij. Van evenementen tot sportscholen, er is bijna geen sector meer waar digitale platformen geen rol in spelen. Experts en ondernemers spreken daarom zelfs van een ware platformrevolutie. Maar hoe werkt zo’n platform, welke kansen liggen er en hoe benut je die? 

In deze stone ben je letterlijk de ondernemer die deze vragen gaat beantwoorden. Op basis van theorie, (online) marktonderzoek en gevalideerde inzichten werk je aan een eigen idee voor een platform en bedenk je een strategie om dit in de markt te zetten. En aan het einde van de stone bieden we je de mogelijkheid om te pitchen voor verschillende investeerders die mogelijk samen met jou het ondernemersavontuur willen voortzetten. 

We werken met het boek Bouw een succesvolle online marktplaats en hanteren de Lean Startup-methode om in 7 weken jouw idee in de steigers te zetten. Je gaat veel bedenken en onderzoeken, maar nog meer maken en écht doen.

Toetsing

  • Je maakt een pitchdeck waarmee je potentiële investeerders overtuigt van de economische en maatschappelijke waarde van jouw platformidee.
  • Je schrijft een verantwoordingsdossier waarmee je jouw pitchdeck onderbouwt en waarmee je laat zien dat je als beginnende professional hebt ontwikkeld.
  • Je pitcht op het pitchevent OF maakt een professionele pitchvideo.
  • Je creëert een Minimum Viable Product (MVP), de eerste versie van jouw platform waarop je de early adopters kunt verwelkomen. 

Bij een voldoende (5,5 of hoger) ontvang je 15 ECTS. De toetsing is individueel maar sommige (voorwaardelijke) opdrachten zul je in groepsverband uitvoeren. 

Voor wie is deze stone? 

Deze CB-stone staat open voor alle studenten op niveau 3. Er is geen specifieke voorkennis vereist, maar studenten die zich aanmelden zijn nieuwsgierig naar digitale platformen en hebben affiniteit met marketing en het ondernemerschap. Een stone met ondernemen in de titel verwacht uiteraard studenten met een ondernemende houding. Dit betekent dat je kansen ziet, een netwerk kunt opbouwen en weet in te zetten, betrokken bent, met onzekerheid kunt omgaan, initieert, durft en vooral doet. 

Wat kun je verwachten? 

Je krijgt les van drie docenten en wordt geholpen bij het bedenken, bouwen en vermarkten van jouw platformidee. Daarnaast zullen er één of meerdere gastcolleges, bedrijfsbezoeken en/of evenementen georganiseerd of bezocht worden. Conform het stonesonderwijs zijn er 4 lessen per week die elk 3 uur duren.   

Wat kun je na deze stone? 

Het onderwijs van de stone draagt niet alleen bij aan het ontwikkelen van jouw platformidee, maar ook aan jouw persoonlijke ontwikkeling als jonge professional. Je leert hoe je jouw ideeën in de steigers zet en wat daar allemaal bij komt kijken, van leiderschap en netwerkuitbreiding tot het overtuigen van mensen. Je doet in 7 weken kennis en vaardigheden op die nu, maar ook zeker later van pas komen. Succesvol zijn na de stone kan op vele manieren, wij zien daarbij drie routes: 

  1. Je gaat na de stone door met jouw platformidee; je gaat op zoek naar financiering, de eerste betaalde klanten, partners en je denkt aan hoe je jouw team gaat samenstellen; 
  2. Je hebt jezelf met jouw platformidee in de kijker gespeeld bij een andere organisatie die met jou wil samenwerken. Dat kan als volwaardig professional maar ook als leerplek in de vorm een stage of afstudeeropdracht; 
  3. Je besluit dat de ervaring leerzaam was maar gaat niet door. De opgedane kennis en vaardigheden neem je mee in de rest van je carrière (werkgevers waarderen ondernemerschap-ervaring op je CV!).  

 

Literatuur  

Verplicht: Bouw een succesvolle online marktplaats.  

Praktische informatie 

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem contact op met coördinator Kevin Boerman. Email: k.boerman@hva.nl 

Disclaimer: de eindproducten in de video zijn onderhevig aan veranderingen.

In deze stone maak je de volgende media:

keuze
concept
digitaal