CO+CB

STUDIEROUTEKAART

LEGENDA IMPACTGEBIEDEN
OVERIGE ICONEN
verleiders & vermarkters
vernieuwers
wereld verbeteraars
verbeelders & vermakers
verdieners & ondernemers
verbinders & veranderaars
verplicht
(ook) engelstalig
LEGENDA MAAKONDERWIJS
audio
beeld
keuze
concept
digitaal
locatie
tekst
video
Niveau 3
Stones: Sterke verhalen - 15 ECTS
Verbeelders & Vermakers
Sterke verhalen - deeltijd

Deze stone kun je ook als minor volgen.

Schrijf je al verhalen en wil je leren hoe je een verdiepend en aantrekkelijk achtergrondverhaal schrijft?Wil je leren hoe je met behulp van sterke scènes een boeiende, journalistieke videoreportage maakt, waarin je de kijker inzicht geeft in een maatschappelijke kwestie?Luister je graag naar verhalende podcasts en wil je zelf een keer een boeiende en journalistieke podcast maken?In deze stone krijg je de kans dat sterke betrouwbare achtergrondverhaal te maken in tekst, video of audio.

Wat ga je doen?

In deze stone ontwikkel je je als creatieve maker, maar ook als geïnformeerde, kritische en verantwoordelijke maker. Je krijgt bij 'sterke verhalen' de kans om een urgente kwestie waar onze maatschappij mee worstelt echt uit te diepen en daar een verhaal over te maken. Je krijgt van de opdrachtgever een thema en binnen dat thema kies je je eigen kwestie. Op basis van gedegen research maak je een stevig achtergrondverhaal in video, audio of tekst over deze kwestie. De podcast, de videoreportage of het geschreven achtergrondverhaal moet interessant zijn voor een journalistiek mediamerk (denk aan Het Parool of AT5).Om aandacht voor de kwestie en je verhaal te krijgen, produceer je daarnaast een programma waarin het maatschappelijk debat centraal staat. Tekststudenten sluiten de stone af met een door henzelf georganiseerd publieksprogramma, video- en audiostudenten sluiten de stone af met een door henzelf geproduceerde uitzending in de tv- en radiostudio.

Het maken van een achtergrondverhaal start vanuit overzicht: Wat speelt er precies, welke feiten zijn er, wie zijn erbij betrokken, wat vinden deze mensen, welke emoties spelen er? Vervolgens moet je deze kennis kunnen vertalen naar iets dat beklijft. Je leert je verhaal tot leven te brengen vanuit een menselijke invalshoek. Daarbij ben je je steeds bewust van je verantwoordelijkheid als maker: Je houdt rekening met alle belangen, vooroordelen, frames en gevoeligheden binnen het verhaal dat je wil vertellen.

Je leert ook welke mogelijke vertelstructuren jouw verhaal sterk maken en welke creatieve technieken je in kunt zetten die passen bij het medium van je keuze (beeldend schrijven, scènes monteren, etc.).

Op basis van al deze inzichten en vaardigheden maak je in een periode van ongeveer 5 weken een eigen achtergrondverhaal. Samen met een redactie produceer je vervolgens het publieksprogramma of de uitzending waarmee je de stone gaat afsluiten.

Wat ga je maken?

Als je deze stone kiest, dan kies je gelijk bij je aanmelding voor tekst, audio of video. In blok 1 maak je een geschreven achtergrondverhaal en een publieksprogramma, in blok 2 en 4 een videoreportage en een talkshow en in blok 3 maak je een verhalende podcast en een radioprogramma.

Wat kun je ermee?

Deze stone draait om de journalistieke beroepspraktijk. Maar ook als je geen journalist wil worden, zorgt deze stone er voor dat je een betere verhalenverteller en mediamaker wordt. De journalistieke en redactionele vaardigheden, de theoretische kennis en creatieve skills, kun je in elke omgeving gebruiken waar verhalen worden gemaakt.

Wanneer kies je voor deze stone?

Wanneer kies je voor deze stone? De stone sterke verhalen past bij je wanneer je alles wil leren over het maken van een sterk journalistiek verhaal. Je wil jouw eigen vaardigheden als tekstschrijver, audio- of videomaker naar een professioneler niveau brengen. Journalistieke mediamakers vertellen steeds weer nieuwe verhalen en moeten dus in korte tijd expert kunnen worden in een onderwerp. Dat wil jij ook kunnen. Daarnaast wil je je kritische blik ontwikkelen zodat je weloverwogen de inhoud en vorm kunt kiezen voor het verhaal dat je wilt vertellen.

Deze module past bij je als je nieuwsgierig bent en oog hebt voor wat er om je heen gebeurt. Je moet het lef hebben (of dat willen ontwikkelen) om zaken uit te diepen, mensen op te bellen, op ze af te stappen, ze het hemd van het lijf te vragen – je wil dus alles doen wat nodig is om informatie boven tafel te krijgen die nodig is om in een paar weken een interessant maar betrouwbaar verhaal te maken.

Literatuur en toetsing

De stone wordt getoetst met:

1) een geschreven achtergrondverhaal, een videoreportage of een verhalende podcast

2) een mondeling eindgesprek op basis van een dossier met voorbereidende opdrachten

3) een programma (publieksprogramma, talkshow of radio-uitzending)

Praktische informatie en contactgegevens

Deze stone wordt in blok 4 aangeboden. Je kunt deze stone ook als minor volgen.

Voor vragen, neem contact op met stonecoördinator Mariette Heres: m.heres@hva.nl.

In deze stone maak je de volgende media:

audio
tekst
video