CO+CB

STUDIEROUTEKAART

LEGENDA IMPACTGEBIEDEN
OVERIGE ICONEN
verleiders & vermarkters
vernieuwers
wereld verbeteraars
verbeelders & vermakers
verdieners & ondernemers
verbinders & veranderaars
verplicht
(ook) engelstalig
LEGENDA MAAKONDERWIJS
audio
beeld
keuze
concept
digitaal
locatie
tekst
video
Niveau 2
Stones: Stemmen in de stad - 15 ECTS
Verbeelders & Vermakers
Stemmen in de stad - deeltijd

Van alle stadsgeluiden zijn de stemmen van de mensen die er wonen misschien wel het meest kenmerkend. Vaak vol trots, maar soms ook met ongenoegen. Wat zijn hun verhalen, wat maakt ze interessant en hoe vertel je die op een passende manier in audio? Daar ga je in deze stone achterkomen.

Wat ga je doen?

In de stone Stemmen in de stad doe je onderzoek naar wat er leeft onder de Amsterdammers in een straat die jij toegewezen krijgt. Dat onderzoek gebruik je om aantrekkelijke en interessante audioverhalen te maken voor de bewoners van de stad. Een selectie van die verhalen komt in het radioprogramma dat je met een kleine redactie zelf maakt. In deze stone duik je ook in de geschiedenis van Amsterdam: hoe heeft de stad zich ontwikkeld, welke groepen mensen zijn deze kant op gekomen, waarom en wanneer? Je leert research doen, interviewen, tekstschrijven voor audio, een draaiboek maken, een reportage opnemen met een Zoom-recorder en monteren in Adobe Audition, studiotechniek en een klein beetje presenteren.

Wat ga je maken?

Je maakt individueel een audioreportage, een interview (in audio), een researchdossier (straatprofiel) en een procesboek. Als redactie maak je gezamenlijk een radio-uitzending in een van de radiostudio's van het Benno Premselahuis.

Wat kun je ermee?

Aan het eind van deze stone heb je geleerd om van A tot Z een verhaal te vertellen in audio. Je hebt mogen proeven aan het audiovak en weet of je je verder wilt specialiseren als redacteur, verslaggever of podcastmaker.

Waarom kies je voor deze stone?

Uiteraard neem je ook iets mee: oprechte nieuwsgierigheid naar de verschillende stemmen van de stad, gecombineerd met een portie lef. Je wordt in deze stone behoorlijk in het diepe gegooid en zult op onbekende mensen af moeten stappen om hen het hemd van het lijf te vragen. Daarnaast ben je creatief of bereid om je op dat vlak te ontwikkelen.

Literatuur en toetsing Toetsing d.m.v. een radio-uitzending (groepsbeoordeling), een aantal individuele producten en een mondeling gesprek (kennis, verantwoording en reflectie). De literatuur bestaat uit een reader en/of losse artikelen op Brightspace en powerpoints. Ook zoek je zelf informatie online en in het Stadsarchief Amsterdam.

Praktische informatie Deze stone wordt in blok 1 aangeboden.

Contact

Voor meer informatie kan je mailen naar Margriet Flikweert, stonecoördinator: m.f.flikweert@hva.nl

In deze stone maak je de volgende media:

audio
tekst